Putsa silver – Bästa och billigaste metoderna

Hur man rengör sitt halsband i silver – utan att köpa polish

Att rengöra sina smycken har alltid utgjort ett problem för ägarna, speciellt för ägare av dyra sådana i t.ex. silver. Eftersom det är lätt att skada smycket, och då priset på professionell rengöring och polering är högt, uppkom alternativa och mindre kostsamma rengöringsmetoder vilka ändå håller kvalitet vid ett maximum.

I den här artikeln presenterar vi de bästa metoderna för rengöring av dina smycken och berättar hur du hindra dem från att oxidera och mörkna.

Fläckar från oxidering

Hög luftfuktighet skadar ditt silver och lämnar svarta fläckar på halsband. Ett av de bästa sätten att förhindra oxidering och missfärgning är att förvara ditt halsband i en låda eller slutet smyckeskrin. Där fukten inte kan tränga in. Då kommer ditt silverhalsband att oxidera i betydligt långsammare takt. Än om det lämnas framme i en öppen förvaring där fukten kan angripa det. I smyckebutikerna kan du också hitta anti-oxidationspåsar till ett bra pris att förvara ditt smycke i.

Att ta bort oxidation och missfärgning som redan angripit ditt silverhalsband kan vara svårt. Men med rätt metod går det lätt att få det blankt igen.

Putsa silver

Fyll en skål med varmt vatten och strö en tesked salt i vattnet. Täck botten med aluminiumfolie och lägg sedan din silverkedja i vattnet. Låt den ligga kvar till att all missfärgning är försvunnen. När halsbandet är blankt igen tar du upp det ur vattnet, sköljer det i vatten och torkar det ordentligt med en ren, mjuk trasa.

Ett bra sätt att fortsätta hålla ditt silverhalsband blankt, är att ta för vana att putsa det med en mjuk trasa varje gång du använt det. Försök också att hålla det borta från kontakt med andra metaller eller smycken. Detta eftersom silversmycken lätt skadas och får repor, något som försämrar kvaliteten på ditt smycke.

Tandkräm som Silverpolishmedel

Självklart finns det också professionella silverpolishmedel att köpa hos din guldsmed eller i din smyckesbutik, ofta till överkomliga priser. Var dock försiktig om du använder silverpolish på ett smycke som också har ädelstenar eller halvädelstenar, som t.ex. opal. Dessa kan ändra färg om de kommer i kontakt med polishen.

En bra ersättare för silverpolishmedel är utan tvekan tandkräm. Om du använder tandkräm  ska du gnugga silvret noggrant med den och sedan skölja det i rent vatten. Torka smycket torrt med en mjuk, torr och lägg det i en tät låda.

Det finns även joniska rengöringsbad att köpa hos din guldsmed. De joniska rengöringsbaden är starkare än polish, och rengör ditt smycke genom att positivt och negativt laddade joner fungerar som magneter på smutsen. På så sätt gör rent ditt smycke, utan att påverka silvret. Det är ett säkert, ekonomiskt och professionellt sätt att rengöra dina smycken på. Det går också mycket snabbt sätt, på ca 10 sekunder är alla missfärgningar och all smuts borta från din silverkedja.

En slutsats du kan dra är att det kan vara mycket svårt, och dyrt, att sköta dina silversmycken på rätt sätt. Men med rätt metoder, polering och förebyggande produkter är det enkelt att sköta sina smycken.

Låt oss sammanfatta vad vi lärt oss i denna artikel

1) En bra ersättare för professionell silverpolish är utan tvekan tandkräm. Använda tandkräm, gnugga smycket väl med den, skölj och torka sedan ordentligt med en mjuk, torr trasa.

2) Använd ett joniskt reningsbad som snabbt och kraftfullt rengör ditt halsband från oxid och smuts, men som inte påverkar ditt silverhalsband i övrigt.